Responsie , v. (-s), response ,  das Ansprechen ,  die Ubertragung , la reponse , le transfert

Letterlijk de reactie op een uitwendige prikkel. In instrumentkunde heeft het ingangssignaal, de stimulus, de functie van zo'n uitwendige prikkel. De responsie is dan een karakteristiek uitgangssignaalals gevolg van zo'n stimulus. Zij is een maat voor het dynamisch gedrag van een beschouwd systeem.

Nader inzicht in dit gedrag wordt verkregen door als ingangssignaal wisselende, goed gedefinieerde signalen te kiezen. Wordt bij voorbeeld een sinusvormig signaal aan de ingang toegevoerd, dan spreekt men van frequentieresponsie. Andere in de praktijk vaak voorkomende responsies zijn de pulsresponsiein reactie op een puls als ingangssignaal, de sprongresponsiein reactie op een sprong en de ruisresponsiein reactie op ruis.

In de geometrische meettechniekwaren responsies voorheen vooral van belang bij registrerende. Meetinstrumenten (vooral rondheids- en ruwheidsmeetinstrumenten), lange tijd vrijwel de enige dynamische lengtemeetinstrumenten. Met de komst van de coördinatenmeter is daarin dras­tisch verandering gekomen, een verandering die in verhevigde mate zal doorzetten met de toenemende behoefte aan voorzieningen voor dynamische metingen.

Ook zal men, meetinstrumenten gebruikend tot aan de grens van hun specificaties en liefst daar nog voorbij, zelf moeten kunnen uitmaken of een instrument betrouwbaar bruikbaar is of niet. Het valt dan ook te verwachten dat de responsieleer in de toekomst een basisbestanddeel zal gaan uitmaken van de

 

 

Vorige pagina