Draaimomentmeter , m. (-s), torque meter , das ( Dreh ) Moment­meßgerdt ,
das Torsionsmefigereit le couplemetre , le dynamometre de torsion (v) ,
le torsiomêtre

Ook wel koppelmeter genoemd, meetinstrument voor het meten van een (draai)moment zoals dat bij voorbeeld optreedt in de draaiingsas van een hefboom, als daarop, op enige afstand van die as, een kracht wordt uitgeoefend. Ook de richting van de kracht is van belang voor de grootte van het moment, zoals blijkt uit de figuren a t/m d.

1   2

In Fig. a grijpt een kracht F aan op een afstand r van de draaiingsas, en loodrecht op de verbindingslijn tussen de as en het aangrijpingspunt. Het door F uitgeoefende moment bedraagt M = F• r.

In de Figuren b en c grijpt de kracht aan onder een hoek a. Het op de draaiingsas uitgeoefende moment bedraagt hier M = F.1 = F r cos a. De lengte 1= r cos a is te beschouwen als de effectie­ve lengte. Als a = o is / = r, en zijn we weer terug bij situatie a. Ook is in M = F r cos a de grootte F cos a op te vatten als de effectieve kracht, die via een arm met lengte r het gegeven moment uitoefent (Fig. d).

 

 

 

Uit M = F • r volgt dat de eenheid, waarin een moment wordt uitgedrukt, die is van een kracht maal een lengte, dus newtonmeter (Nm). Ook new­toncentimeter (Ncm) en millinewtonmeter (mNm) zijn gebruikelijk.

Ook kan men nog wel koppelmeters aantreffen met een aanwijzing in de verouderde eenheden kilogrammeter (kgm), gramcentimeter (gcm), enz. Voor omrekening hiervan naar S/-eenheden geldt bij goede benadering

1 kgm /-4 10 Nm (-2%)
1 gcm 0,1 mNm (-2%).

 

 

Vorige pagina