ESAB SuperStirT
ESAB SuperStirT - Friction Stir-lassysteem
Friction Stir Welding (FSW) is ontwikkeld en gepatenteerd door TWI in het Verenigd Koninkrijk.
De FSW-methode is gebaseerd op het principe dat een temperatuur moet worden bereikt die hoog genoeg is voor het samensmeden van twee aluminium componenten met behulp van draaigereedschap dat zich langs de lasnaad verplaatst (zie figuur 1).
Met behulp van de FSW-methode worden aluminium componenten met elkaar verbonden zonder dat de temperatuur tot boven het smeltpunt wordt gebracht.
Het SuperStirT-programma van ESAB omvat een reeks machines die uit een gestandaardiseerde SuperStirT-basiseenheid zijn ontwikkeld en binnen hetzelfde concept een werkbereik van 0,5 x 1,5 m tot 10x20 m hebben. Het programma omvat tevens modellen van verschillende portaaltypen.
Een normale installatie bevat de volgende onderdelen:
1 bufferopslag voor werkstukken
1 aanvoereenheid voor werkstukken
1 Friction Stir-lasmachine waarvan de laskop met het machinechassis (machinetafel) verbonden is
1 positionerings- en klemapparaat
1 eindklem (indien nodig)
1 uitvoereenheid voor gelaste werkstukken
1 hydraulische eenheid
1 set besturingsapparatuur, waaronder noodstopvoorzieningen

Bij het Friction Stir-lassen van aluminium ontstaan verbindingen met een hoge sterktewaarde zonder luchtbelletjes en verontreinigingen.
Bij buig- en trekproeven zijn uitmuntende resultaten behaald. De vermoeiingsseigenschappen zijn voortreffelijk in vergelijking met andere lasmethoden.
Bovendien is de verbinding nagenoeg spanningsvrij met een volmaakt lasoppervlak wanneer er langs één zijde gelast is. Dit resulteert in een minimum aan aanvullende werkzaamheden.
Friction stir-lassen is ideaal voor het aan elkaar maken van rechte profielen en vlakke platen met een dikte van 1,6-30 mm. Bij materialen met een dikte van meer dan 15 mm wordt er aan beide zijden gelast. De maximale dikte bij een penetratie van 100% is ongeveer 30 mm.
Geschikte toepassingen:
. Scheepsbouw
. Offshoreplatformen
. Luchtvaartindustrie
. Ruimtevaartindustrie
. Treinwagons, trams, metrowagons
. Automobielindustrie
. (Bier)brouwindustrie
. Bruggenbouw
. Productie van elektromotors
. Wapenindustrie
. Koelelementen

 

 

Vorige pagina