Onder-poeder-lassen van dikwandig materiaal: FANG
Onder-poeder-lassen van dikwandig materiaal
De laatste 10 jaar zijn er door ESAB verschillende lassystemen voor volautomatisch lassen ontwikkeld en in de handel gebracht. Het hoofdkenmerk van deze apparatuur is de hoge mate van mechanisering, waardoor het vullen van lasnaden middels de meerlagentechniek uitgevoerd kan worden zonder of met nauwelijks enige tussenkomst van de bedieningsman.
Vooral bij het lassen van dikwandige werkstukken, die een hogere standaardkwaliteit vereisen, is het uiterst belangrijk om een foutloos resultaat te behalen, omdat reparaties erg duur zijn.
Het gevolg hiervan is dat fabrikanten de nieuwe filosofie dienen toe te passen, die stelt dat het lasresultaat niet afhankelijk mag zijn van de bekwaamheid van de bedieningsman in het positioneren en het rangschikken van de werkvolgorden. Daarom moet de kwaliteit door het lassysteem zelf worden bewaakt omdat dit systeem in staat is deze bewerkingen met grote nauwkeurigheid en herhaalbaarheid uit te voeren en altijd de afstand draadpunt/werkstuk constant houdt, ondanks eventuele ovaalvormigheid van het werkstuk.
ESAB heeft vier verschillende, ultramoderne systemen ontwikkeld voor diverse toepassingen bij het lassen van dikwandige werkstukken: HNG-S, HNG-T, FANG, ABW. Type FANG
Het FANG lassysteem is in staat om volautomatisch langs- en rondnaden te lassen. Door deze hoge mate van automatisering kan één bedieningsman toezicht houden op een aantal machines die tegelijkertijd bezig zijn met rondlassen of langslassen. Omdat de automatische verkantfunctie een vast naadvolume vereist teneinde een gelijkvormige vulling te verkrijgen , is er een speciale lasnaadvoorbewerkingsprocedure nodig om optimaal van het systeem gebruik te kunnen maken. Daarom wordt het FANG-systeem vooral aanbevolen voor de continue massaproductie van pijpen.

 

 

Vorige pagina