Onder-poeder-lassen van dikwandig materiaal: ABW
Onder-poeder-lassen van dikwandig materiaal
De laatste 10 jaar zijn er door ESAB verschillende lassystemen voor volautomatisch lassen ontwikkeld en in de handel gebracht. Het hoofdkenmerk van deze apparatuur is de hoge mate van mechanisering, waardoor het vullen van lasnaden middels de meerlagentechniek uitgevoerd kan worden zonder of met nauwelijks enige tussenkomst van de bedieningsman.
Vooral bij het lassen van dikwandige werkstukken, die een hogere standaardkwaliteit vereisen, is het uiterst belangrijk om een foutloos resultaat te behalen, omdat reparaties erg duur zijn.
Het gevolg hiervan is dat fabrikanten de nieuwe filosofie dienen toe te passen, die stelt dat het lasresultaat niet afhankelijk mag zijn van de bekwaamheid van de bedieningsman in het positioneren en het rangschikken van de werkvolgorden. Daarom moet de kwaliteit door het lassysteem zelf worden bewaakt omdat dit systeem in staat is deze bewerkingen met grote nauwkeurigheid en herhaalbaarheid uit te voeren en altijd de afstand draadpunt/werkstuk constant houdt, ondanks eventuele ovaalvormigheid van het werkstuk.
ESAB heeft vier verschillende, ultramoderne systemen ontwikkeld voor diverse toepassingen bij het lassen van dikwandige werkstukken: HNG-S, HNG-T, FANG, ABW.
Type ABW
ABW staat voor Adaptive Butt Welding (Adaptief Stomplassen). Een verdere voortgang in de ontwikkelingen heeft geleid tot de invoering van het volautomatische en adaptieve ABW-systeem, dat - voor zover wij weten - het enige in zijn soort is dat met de menselijke intelligentie kan wedijveren bij het volledig vullen van lasnaden tijdens het meerlagenlasproces. Het systeem is berekend op alle vormen van normale stomplasconfiguraties. Door de unieke adaptieve functie is het ABW-systeem in staat om vooropeningen en/of maatafwijkinen van de lasnaad te verwerken. Het programmeren van de ABW is eenvoudig - u hoeft alleen de lasparameters te programmeren en deze op te slaan in de MMC-bibliotheek. Dit volautomatische en adaptieve systeem kan geweldige besparingen opleveren, vooral door de veel kortere productietijden en het nagenoeg overbodig zijn van reparaties. Het systeem genereert ook een lasrapport, waarin wordt aangegeven hoe het werk is uitgevoerd. ABW is leverbaar voor zowel enkeldraads- als tandemdraadtechnologie.

 

 

Vorige pagina