Electrogas lassen

Electrogaslassen is een variant van het electroslaklassen en lijkt erop qua ontwerp en gebruik. In plaats van slak smelt de lasdraad door een boog die in een beschermgas brandt, op dezelfde wijze als bij het MIG/MAG-proces. Deze methode wordt gebruikt voor plaatdiktes van 12 – 100 mm en bij grotere diktes wordt er gependeld. De naadvorm is meestal een eenvoudige I-naad met een vooropening. V-naden komen ook voor. Bij het lassen van verticale naden – bijvoorbeeld bij grote tanks – kan er een enorme kostenbesparing ten opzichte van het handmatige MIG/MAG-lassen gerealiseerd worden.

Zoals bij alle andere gasbooglasprocessen kunnen hier zowel massieve als gevulde lasdraden gebruikt worden. Ook worden dezelfde types beschermgas gebruikt. In vergelijking met electroslaklassen heeft deze methode een kleinere warmte beïnvloede zone (HAZ) en een iets betere kerftaaiheid. Een lange stick-out kan een voordeel zijn, omdat dan een hogere lassnelheid mogelijk is en er minder gesmolten moedermateriaal en minder hitte geproduceerd wordt.

Tags: , ,

2 Responses to “Electrogas lassen”

  1. Generally I do not learn article on blogs, however I wish to
    say that this write-up very pressured me to check out
    and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, very great article.

  2. You fall for it every time.

Leave a Reply