Friction Stir lassen

Friction Stir Welding (FSW) kan in het Nederlands omschreven worden als Wrijvings-roer-lassen. Op dit moment wordt het in de praktijk alleen nog gebruikt voor het verbinden van aluminiumlegeringen. Het is een proces waarbij geen materiaal smelt. FSW is uitgevonden, gepatenteerd en voor industriële toepassingen ontwikkeld door TWI (The Welding Institute) in Cambridge, Engeland. ESAB participeerde als enige lasfabrikant in dit project en verkoopt als enige lasfirma toegepaste apparatuur hiervoor op de markt. Een cilindrisch gereedschap met een geprofileerde pin wordt al draaiend langzaam in de naad tussen twee stomp tegen elkaar liggende aluminium platen gebracht. De plaatdelen worden in een hydraulische kleminrichting vastgeklemd . Wrijvingswarmte tussen de slijtvaste pin en het werkstuk zorgt ervoor dat dit plastisch wordt zonder dat het smelt, waardoor de draaiende pin door de lasnaad wordt getrokken. Het plastische materiaal wordt naar de achterkant van de pin gestuwd en onder druk van het gereedschap gesmeed. Hierna ontstaat een vaste verbinding tussen de twee delen.

FSW wordt gebruikt voor het verbinden van aluminium platen zonder gebruik te maken van toevoegmateriaal en beschermgas. Materiaaldiktes van 1,6 – 30 mm worden nagenoeg foutloos gelast. Door de geringe warmte-inbreng ontstaan perfecte lassen zonder enige vervorming van de platen. Vele aluminiumlegeringen, ook degene die bekend staan als moeilijk te lassen met de conventionele lasprocessen, kunnen ermee gelast worden. Op dit moment worden aluminiumlegeringen 2xxx, 5xxx, 6xxx, 7xxx en 8xxx en Al-Li succesvol gelast. Proeven worden genomen met het FSW-lassen van lood, koper, magnesium en zelfs titaniumlegeringen.

One Response to “Friction Stir lassen”

  1. Reinold Tomberg schreef:

    Hier is in ons archief meer informatie beschikbaar over friction stir welding

    http://www.metaalmagazine.nl/zoekpagina?_searchquery=friction+stir+welding

    Reinold Tomberg
    Metaal Magazine

Leave a Reply